| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Identifikation af lignende tjenester

Page history last edited by PBworks 16 years, 5 months ago
 
 
 I vores empiriske undersøgelse vil vi se nærmere på, hvilke forskellige slags websites der allerede står til rådighed for mennesker, der tilhører en af vores målgrupper. For at finde frem til relevante sider, har vi via Google søgt under ’expatriates in Denmark’. Derudover har vi samlet links som blev anbefalet til os af venner og bekendte, der kendte til vores projekt.
Vi er bevidste om, at denne fremgangsmåde ikke giver et repræsentativt billede af, hvor omfangsrigt udbuddet af sider er, som er interessante for os – det ville være et projekt i sig selv. Derfor har vi valgt at begrænse vores undersøgelse til at omfatte højst 20 forskellige websites, der ved første øjenkast kvalificerer sig som ’konkurrenter’ til vores egen projektide. På grund af pladsmangel har vi blandt disse 20 websites udvalgt yderligere 5 sites, hvis analyse er specielt interessant for vores projekt.
Undersøgelsen af websiderne skal hjælpe os til at besvare de følgende spørgsmål:
 
-         Hvad er sitets overordnede karakter?
-         Hvem er afsenderen? Hvad er afsenderens mål med sitet?
-         Hvordan relaterer det specifikke website sig til vores ide? Hvad er anderledes?
 
For det første skal svarene hjælpe os til at danne os et indtryk af, hvordan det kvalitative udbud af sites er ’derude’ på Internettet.
For det andet skal undersøgelsen hjælpe os til at samle inspiration og at præcisere vores egne ideer ved at relatere dem til de allerede eksisterende koncepter.
 
Denne side præsenteres af et amerikansk forlag der udgiver magazinet Transitions Abroad. Ifølge dets mission statement er forlaget og derved websitet
dedicated to work, study, living, and cultural immersion travel abroad. Its purpose is the dissemination of practical information leading to a greater understanding of other cultures through direct participation in the daily life of the host community[1].
Sitet virker som en slags online formidlingsagentur – alle mulige behov for information omkring det at rejse i/til udlandet bliver tilgodeset. Der er også en del links til ’expatriate websites’, der linker til steder uden for websiden, blandt andet til forumgrupper på yahoo[2], såvel som til blogs[3].
Vores website vil komme til at adskille sig fra dette website allerede af den grund, at forlagets mål og strategi adskiller sig fra vores. Hvor Transitions Abroad fokuserer på at udbrede praktiske oplysninger om værtslande, vægter vi oplysninger om kulturelle forskelle højere. Det er også tydeligt, at forlagets primære målgruppe er amerikanere, der rejser ud. Derimod er det vores mål at skabe et netværk med bikulturelle rum, hvor de forskellige kulturer kan mødes på lige fod.
 
Websitet har sin base i USA og har eksisteret siden 1997. Det blev til som resultatet af et specialeprojekt[4]. Ifølge ejerne er målet “to build the most useful online pool of resources for individuals living outside of their countries[5]. Siden er rettet til engelsksprogede mennesker (amerikanere, briter), der flytter til udlandet for en tidsperiode.
Sitet er omfattende, blandt andet med mulighed for at søge information inddelt efter lande eller efter ’fase’ (for eksempel inden flytningen, livet i udlandet, arbejde i udlandet, hjemkomsten, rejser).
Der er et aspekt på siden, som vi finder relevant i forhold til vores eget koncept.
Nogle brugere af ExpatExchange har udfyldt spørgeskemaer, for eksempel omkring parforhold i en fremmed kultur[6]. Disse interviews er en mulighed for at lære mere om en anden kultur fra en person med (nogenlunde) samme kulturel baggrund. Denne ide kunne vi tænke os at inkludere i vores eget koncept.
 
Både Transitions Abroad og ExpatExchange er sider med rigtig mange links især på forsiden. Hensigten med dette er formentligt at vise, hvor meget afsenderne af de to sider har at tilbyde for derved at tiltrække og fastholde brugerne. På os virker siderne dog en smule rodet, hvorfor vi layout-mæssigt foretrækker sider som for eksempel den følgende, Piqniq, hvor vi med det samme kan se, hvor mange muligheder der er at valge imellem. Dette er både et design- og et strategisk spørgsmål, som vi vil behandle nærmere i afsnit .. (hvor vi gør rede for, at vi vil fastholde brugerne ved at tilbyde et netværk og mulighed for at bidrage aktivt til at siden bliver bedre (fx i wiki’erne), SWOT)
 
Denne side ”is a social network for English-speaking families living in Japan. Our goal is to create a Japan-specific online community and information resource[7].
Det fremgår ikke af siden, hvem afsenderen er, men siden virker som et privat projekt. Selvom der kun er minimal baggrundsinformation om sitet, er der nogle aspekter som vi har hæftet os ved, fordi ideerne bag vil understøtte også vores koncept.
Der er for eksempel det, at sitets brugere har mulighed for at blive medlemmer. Medlemmerne forbliver stort det anonyme, men på deres profil er det så muligt at se, hvor der kommer fra, hvor længe de har boet i Japan og så videre. Dette giver fornemmelsen af et netværk – samtidigt skal det dog siges, at det ikke er muligt at linke imellem profilerne.
Et andet aspekt er, at ved oprettelsen af profilet, får hvert medlem sin egen blog inden for sitets rammerne. Hvert nyt indlæg der bliver skrevet i de forskellige medlemsblogs præsenteres derefter på den første side, hvilken kommer frem, når man klikker på ’Blogs’. Derudover kan man klikke sig ind på alle personlige blogs via medlemsprofilerne. Blogs, der på samme måde ville være inkluderet i vores website, ville understøtte vores formål om at gøre brugernes fortællinger synlige et centralt sted på sitet. På den anden side skal vi være opmærksomme på det faktum, at mange, der ville benytte sig af denne mulighed, allerede har blogs ’ude’ på internettet, som eventuelt ikke kan integreres på vores site.
 
Målet med dette website er at tilbyde ”the best way to find out how to move, live and work in a foreign country[8]. Afsenderne forbliver anonyme, der er ingen forklaringer om, hvordan websitet er blevet til eller om det er knyttet til noget offline projekt eller forening.
Sitet er dog interessant for os, fordi der her bruges de samme tre funktioner, som vi også har identificeret som centrale i vores koncept: en wiki, et forum og en blogsamling.
Alligevel er der nogle forskelle mellem Expat Blogs site og vores ide. For eksempel, under ’Resources’ gemmer der sig en wiki, hvori brugerne kan paste relevante links eller skrive nyttige/praktiske oplysninger. Vi vil dog også give mulighed for, at wikis i vores såkaldte ’bikulturelle rum’ netop også kan bruges til at formulere tekster om kulturspecifikke traditioner, specielt sprogbrug og (regionale og nationale) kulturelle forskelle, som de kommer til udtryk i studie- eller arbejdslivet eller i det private rum.
 
Der findes mange flere, nyttige sites, hvoraf mange har diskussionsfora og nogle har wikis og/eller blogs[9]. Det vil sige, at der er mange muligheder for networking og udveksling af informationer.
Af disse vil vi gerne fremhæve et website for udlændinge i Italien, ’Expats in Italy’, på grund af et specielt livligt diskussionsforum. Mere end på mange andre fora, som vi har besøgt, er der her fokus på forskelle i mentaliteten og hvordan de påvirker udlændinges liv i Italien. Diskussionsemner er for eksempel adskillelse af arbejds- og privatlivet eller mangel på samme[10], forskelle i sprog og mentalitet[11] og en italieners spørgsmål til udlændinge i Italien om, hvordan de har det med den italienske mentalitet[12].
Det er denne slags diskussioner, som vi også vil opnå på vores website-forum. Men ofte er disse forumsdiskussioner ensidige i den forstand, at et forum er et mødested for udlændinge, som stiller undrende spørgsmål omkring deres værtsland, men at der er ingen eller meget få repræsentanter af værtslandet, som vil kunne besvare disse spørgsmål. I stedet for er det andre udlændinge, ofte med den samme kulturelle baggrund, der giver deres bedste bud. Vores ide om de bikulturelle rum går ud på at bringe ’eksperterne’ sammen.
 
Konklusion
Vi vil kort præcisere, hvilke aspekter af de analyserede websites vi gerne vil undgå og hvilke aspekter der har inspireret os.
Selvom formidlingen af praktiske oplysninger omkring et udlandsophold er vigtig, er dette ikke vores sites hovedanliggende. Med vores koncept forsøger vi at sætte fokus på at videregive oplysninger om kulturelle forskelle, sædvaner, mentalitet og traditioner som vejen til at finde sig tilrette i et fremmed land.
Desvidere vil vi gerne skabe et netværk med bikulturelle rum, hvori repræsentanter fra forskellige kulturer kan mødes på lige fod, frem for at lave et website som favoriserer behovene af rejselystne fra kun én kultur. Derved vil vi forbygge en kulturel ensidighed eller etnocentrisme og give plads til ægte dialog.
Vi kunne tænke os at integrere ideen om at lave interviews, som vi har set på ExpatExchange, i vores koncept. For eksempel kunne brugerne svare (frivilligt) på spørgsmål omkring arbejdslivet eller parforhold i en fremmed kultur som en del af deres profil på sitet. Som vi har skrevet i afsnit .., ville profilet være anonymt, men ikke desto mindre ville interviewene gøre brugerprofilerne mere personlige og interessante at læse (og derved værd at linke til?).
Udover at linke til eksterne blogs mener vi, at vi med fordel kunne integrere Piqniqs ide med site-interne blogs for at gøre medlemmernes daglige historier synlige på et centralt sted på sitet.
Tilsidst vil vi forsøge at skabe et website, som ikke ’drukner’ i links og funktioner, som det er tilfældet med Transitions Abroad og ExpatExchange, men som er overskueligt og brugervenligt.
 
 
   besøgt   11/11/07
7 http://www.piqniq.jp/, besøgt 12/11/07
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.